Kisvirág újságpapírból - könnyű kreatívkodás az ünnepek után

Nem tudom, Te hogy vagy vele, nekem nagyon nehéz az ünnepi "tespedés", lelassulás a karácsonyi befelé fordulás, szilveszteri gondtalanság után újra felvenni a hétköznapok ritmusát. Hát még rátalálni az újév elején elvárt újrakezdéshez szükséges energiákra.
Jó lenne még egy kicsit élvezni a telet, a havas táj szépségét, a hógolyózást.

Úgyanakkor már vágyom a tavaszt.

Álljon itt a kettő közti átmenet:

Újságpapírból, vagy megmaradt csomagolópapírból, tehát

"környezetbarát technológiával" készült kis virág:-)

Ha maradt még karácsonyról egy kis műhó, egész kis havas csokrot varázsolhatsz az asztalra.

fleur en papier magazine pic à brochette recup recyclage bricolage

Alapanyagok:

Újságpapír vagy csomagolópapír, hurkapálca, olló, ragasztó

A szirmokat vágd ki a papírból. A közepéhez kisebb szirmokra lesz szükség, majd kifelé haladva egyre nagyobbakra.

Ragaztózd be a legkisebb szirom alját.

Ragaszd körbe az első kis papírszirommal a hurkapálcát, majd a másodikat, ez lesz a virág belseje. Most következnek egymást kicsit fedve a közepes, majd a legnagyobb szirmok.

Ha kész, kicsit nyitogasd szét a külső szirmokat.

Forrás: Esprit récup

Kellemes Ünnepeket!

Ezzel a kis rajzzal kívánok minden kedves Olvasómnak

BOLDOG, MEGHITT ÜNNEPEKET!

Annamari

Kiskarácsony, ZÖLD karácsony...

 

 

Néhány éve történt. Kicsit másképp készültünk az ünnepekre. A férjem hosszú hónapok óta nem talált állást, én itthon a kicsivel, küzdelem volt minden nap. Mindkét gyerek nagyon várta a karácsonyt, csak mi, szülők tudtuk, hogy most nehezebb lesz, de ebből ők nem érezhettek  semmit. Sok más családhoz képest így is szerencsések voltunk, hiszen volt tető a fejünk fölött, az asztalra is jutott étel, azért ajándékot is tudtunk venni, de mégsem úgy, mint korábban.

Azt gondolom, minden szülő szeretné a legtöbbet adni a gyermekének. De mi a legtöbb? Megpróbáltam máshogy készülni. Máskor is készítettem apróságokat, de most egyszerűbben teltek az előkészületek, otthon fellelhető, vagy természetes anyagokból. Például - nemlétező varrótudásom ellenére - babát varrtam a kislányunknak, és ő minden egyes öltéssel egyre közelebb került a szívemhez. Sohasem felejtem el azt a csillogást a szemében, amikor kibontotta a csomagot.
Amikor a vacsora elkészült a sütőben, felöltöztünk, és közös sétát tettünk a kihalt, havas utcákon. Leírhatatlan érzés volt hazatérni a meleg, vacsora- és fenyőillatú lakásba. A lelkünkbe is megérkezett az ünnep. Sem előtte, sem azóta nem volt ilyen szép karácsonyunk.

Megtanultam, hogy az igazi ünnep nem a külsőségeken múlik. A filléres barna csomagolópapír arany- vagy ezüst festékkel, krumplinyomdával vagy apró kéznyomokkal díszítve a legszebb lehet...... Folytatáshoz katt IDE

Karácsonyi meglepetés doboz - teásdobozból

Talán a legtöbb, amit egy kisgyereknek adhatsz az, ha megtanítod az ajándékozás örömére. Mindegy, hogy hány éves, mire képes, rajzol, ragaszt, kézlenyomatot készít, a legfontosabb, hogy ő maga ADHAT azoknak, akiket a legjobban szeret. És persze látja a szemünkben az örömöt.

Mennyivel könnyebb felnőttként, CSAk pénzért leemelni a szupermarket polcáról egy tárgyat. És mennyivel kevesebb...

A teásdobozból készített MEGLEPETÉS DOBOZBA rejtheti csemetéd a titokban készített ajándékot. Karácsony után pedig tarthatsz benne papírzsebkendőt, apróságokat.

És ha év közben ránézel majd, biztosan érzed a bizsergést a szíved táján...

Boldog közös alkotást!


Alapanyagok:

- teásdoboz – legszebb a hullámos szélű Pickwick

- kreppapír, vagy karácsonyi csomagolópapír

- flitterek, gyöngyök a díszítéshez

- arany színű zsinór 10 cm

- milton kapocs

- stiftes ragasztó

- olló

Leírás:

(a PET palackos Mikuláshoz hasonlóan készül)

A papírt vágd vagy tépd kb. bélyeg nagyságú darabokra.

Kívülről kend be oldalanként a dobozt és nyomd rá a papírdarabokat. A kimaradt lyukakat is kend át ragasztóval és fedd be még papírral.

A nyitható fedél oldalát –a képen látható 2 helyen- szúrd át hegyes ollóval. A lyukakon fűzd át a zsinórt, úgy, hogy kívül legyen a „hurok”, belül pedig a zsinór 2 vége, amit így össze tudsz kötni.

Most jön a legjobb része, a díszítés – ízlés szerint. Ragaszthatsz rá flittert, gyöngyöt, karácsonyi matricát. A szegecsre hasonlító milton kapcsok most szintén csak díszként szolgálnak.

Mikulásváró doboz - gondolnád, hogy PET palackból?

Még van egy nap, hogy elkészüljön a Mikulás miniatűr - de tetemes befogadóképességű! - hasonmása.

Alapanyagok:

- 1,5 -2 literes PET palack

- krepp, vagy egyéb papír- piros és egy kb. 10x7 cm-es testszínű az arcnak

- háztartási vatta

- 3 db milton kapocs

- stiftes ragasztó (felnőtteknek mehet a Technokol, de jobb nyitott ablak mellett:-)

- fekete alkoholos filc

- hegyes körmvágó olló

Leírás:

A palackot - tipustól függően - úgy vágd ketté, hogy a felső (sapka) résznek nagyobb legyen az átmérője. Lesz egy középső szakasz, amit el lehet dobni (sárga szelektív gyűjtőbe;-)

A papírt vágd vagy tépd kb. bélyeg nagyságú darabokra.

Kívülről kend be szakaszonként a palackot és nyomd rá a papírdarabokat. A kimaradt lyukakat is kend át ragasztóval és fedd be még papírral. Ragaszd fel a testszínű papírdarabot az arc helyére.

Válassz le a vattáról 2 "hurkát" a bajusznak és a sapka szegélyének. Nedves kézzel kicsit sodord át, hogy jobban összeálljon. Ragasztózd be a bajusz helyét az arcon és nyomd rá a vattahurkát. Nem baj, ha túl hosszú, utólag formára vághatod. Ugyanígy rögzitsd a sapkaszegélyt.

A legnehezebb (nem olyan vészes!) a szakáll kiszabása, fazon saját ízlés szerint:-) Rögzítsd a szakállt is a fent leírt módon. Ragasztózd jól be az egyik milton kapcsot és boríts -masszírozz- rá egy pici darab piros papírt, ez lesz a Mikulás orra. A másik 2 milton kapcsot színezd feketére.

Hegyes ollóval óvatosan szúrd át az arcon az orr és a 2 szem helyét. Nyomd a lukakba a 3 milton kapcsot és nyisd szét őket a flakon belsejében.

TIPP:

Szorgalmasabbak barna papírral bevont tejfölös doboz puttonyt is rakhatnak Mikulásuk hátára, szintén milton kapcsos rögzítéssel.

Indulhat a költözés - az ablakpárkányra!

Karácsonyi sablon aranybánya - apró dobozok, papír játékok...

... a nagy karácsonyi készülődésben mindig jól jön pár gyors ajándékötlet.

Ezekhez a mintákhoz kell egy színes nyomtató, olló, ragasztó és karton.

De az se baj, ha még kartonod sincs hozzá (nekem legalábbis pont akkor nincs amikor kellene). Érdemes ilyenkor előhalászni a régi naptárakat, bonbonos dobozt és kezdődhet is a barkácsolás a gyerekekkel, vagy gyerekeknek:-)

( Ha nincs nyomtatód, a színes nyomtatás tarifája nem olyan vészes, pl. ITT 200Ft alatt van, ha magad csinálod)

Nagy szeretettel ajánlom nektek a kaliforniai Marylin Scott-Waters munkáit a http://www.thetoymaker.com weboldalról.

Kidolgozott, a Viktória korabeli Anglia hangulatát idéző, ingyen letölthető csodás sablonjait.

A karácsonyi kínálat ITT:

Utolsó perces adventi naptár, képeslap, dobozkák, ajándékkísérők, stb

Szerintem gyönyörűek a keze alól kikerülő alkotások, csodálom őt azért, mert ennyire  szerteágazó a tehetsége, hiszen nemcsak iskolákban oktat, rajzol és fest, de a sablonkészítésben is profi, azért meg még jobban, mert papírházat tervezett  a Habitat for Humanity nevezetű, Magyarországon is működő nevű humanitárius szervezetnek.

Remélem, hogy Ti is akkora örömöt találtok ebben a virtuális „Terülj terülj asztalkámban” amennyit  én, a gyerekeim és a barátok csemetéi.

Elő a forró karácsonyi teával, csüccs a gép elé! Jó munkát!

Annamari


Következő ÖKO KREATÍV Kézműves Foglalkozás december 4-én, szombaton

Advent váró naptár CD-ből

Bevallom, karácsonyfüggő vagyok. Minden év január elsejétől készülök a következő ÜNNEPRE, gyűjtöm az apróbb ajándékokat és a jeleket, egy-egy elejtett szót, kinek mi szerezne örömet.

Igaz, még november van, számomra korai és kicsit illúzióromboló az üzleteket ellepő ajándék és dekoráció dömping, az őszi szaloncukor.

Ugyanakkor egy nő, főleg ha anyuka, sosem készülhet fel elég korán, egymást éri a számtalan teendő, decemberben pedig már minden perc drága.

Ezért már most fogadjátok szeretettel ezt az új kreációt. Akár a gyerekekkel, akár egyedül készíted meglepetésnek, nem látszik (remélem;-), de nagyon gyorsan elkészül.

Az előző beírásomban említett ingyenes bemutatón, november 26-án, pénteken együtt fogjuk elkészíteni a Kreatív Műhelyek Estje keretében a Blaha Lujza téren.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

 

Alapanyagok:

rossz CD lemez
piros karton kb. 20 x 5 cm
1 db milton kapocs
karácsonyi csomagolópapír
10 cm arany zsinór
olló
stiftes ragasztó.... A teljes leíráshoz klikk ide

A nagyméretű, nyomtatható SABLON letöltéséhez klikk ide

Kreatív Műhelyek Estje - a Nulla Hulladék Hetén november 26. péntek

A Nulla Hulladék Hete – 2010. november 20-26. November végén tartják Európában a hulladékmegelőzés hetét.

Lesz Nulla Hulladék kiállítás, fordított bolt , kvízjátékok, bringás javítóműhely és még sok más érdekesség.

A főrendezvény november 26-án lesz Budapesten, a Blaha Lujza téren délután 4-től 6-ig. Ezután kezdődik és tart este 7-től 9-ig a

Kreatív Műhelyek Estje.

Ingyen kézműveskedés Budapest egyik legérdekesebb helyén, a Corvintetőn.

Ott lesz az ÖKO KREATÍVSÁG valamint egyéb , a kreatív újrahasznosítást zászlajára tűző csoportosulás, mint például a Retextil vagy a Medence.

Tudom, gyerekeknek elég késői az időpont (hacsak a tiéd nem a bagoly tipusba tartozik), de ha el tudsz szabadulni, gyere el egyedül, vagy barátokkal. Kézműveskedhetsz nálunk is, de ha jobban szeretnél otthon a kicsikkel, szívesen adok adok anyagot, sablont amit hazavihetsz.

Szeretettel várunk!

A tulsokcucc.hu oldalain olvashatsz arról, hogy miért jó a cserebere börze, hol lehet adományokat leadni, hová mehetünk, ha elromlik az esernyőnk, hol szerelhetjük meg a bringánkat, miért jó a videótéka és még ............ a teljes cikk olvasásához klikk ide

 

 


Ki a legfiatalabb környezettudatos állampolgár?

Ajánlom figyelmetekbe ezt a tündéri francia kislányt.

A versike (nagyon) szabad fordításban:

Jóllakott a szemetes,

a pocakja már tele lett

Vigyázz kifolyik mindjárt,

azt hiszem, túlette magát

Szedjünk ki minden kartont

Látod, kicsit lefogyott

Fémdoboz, palack és papír

Mindet külön kell rakni

A szemetes hálás lesz neked,

Az egész Földet megmented.

Ha a video nem jellene meg nálad, klikk ide:

szelektív hulladék versike

A retro jegyében - Kekszesdobozból Tyúkanyó extra csibékkel...

Hát végre előkerült a korábban említett kekszesdoboz alj!

Emlékeztek még az  ÖT ÓRAI TEA Linzer semmivel össze nem hasonlítható ízére?

Igaz, hogy akkoriban nem is igazán volt mivel összehasonlítani;-)

Ahogy a "kristálycukor szórás" ropogott a fogunk alatt ... a mártogatós tipusba tartozóknak pedig sietniük kellett, nehogy a keksz elolvadjon a teában... Mmmmmm

De a legjobb azért mégiscsak az volt, amikor végre elfogyott... és kezdődhetett a barkácsolás!

A nagy rendezkedésben erre a gyöngyszemre bukkantam:

Eredeti méretű sablonért klikk a képre.

Ígérem, amint újabb retro-kreatív darab bukkan fel az ismeretlenből felrakom.

Akit még jobban érdekel a téma, annak ajánlom a "Tibi te bitang jó... - csokoládégyár a Vágóhíd utcában" c. kiállítást. Csokigyártás, Zizi, Tibi csoki, Frutti és társai...

Figyelem, nemsokára jön az Advent váró öröknaptár CD-ből!

Mikulásra készülünk: December 4-én

ÖKO KREATÍV Kézműves Foglalkozás gyerekeknek

Nagyításhoz klikk a képre

Helyszín: Vigyázó Sándor Művelődési Ház (volt Dózsa).

http://dozsamuvelodesihaz.hu

Olyan ruhában gyertek, amit nem sajnáltok, ha maszatos lesz:-)

Hogyan barkácsolj babaágyat pár perc alatt?

Már az ügyes ovisok is elkezdhetik!

Nálatok is nap mint nap bekerül az (ugye nem eldobható;-) bevásárló táskába a kisdobozos gyümölcsé? Utána a szemetesbe, jobb esetben a kék szelektív gyűjtőbe vándorol?

Mi lenne, ha babaágyat alkotnátok belőle? Ha nálatok is probléma az egyre gyarapodó babagyűjtemény méltó módon történő elhelyezése, esti lefeketetése, itt a megoldás.

Az alapanyag az üdítős doboz és ami még van otthon: kreppapír, szép szalvéta, vagy anyagmaradék, olló és ragasztó. Egy esős délután egy egész hálótermet berendezhettek.


Így készül:

Fektesd le a dobozt és óvatosan vágd le a tetején a felső téglalapot.  A belsejét elég ekkor kiöbliteni, megtörölni. A levágott darabot tedd félre.

Rakd a dobozt a papírra és a rajz szerinti ráhagyásokkal vágd körbe. Inkább legyen nagyobb a papír, nem baj, ha nem túl pontos, utólag még igazíthatsz rajta. A levágott ki darabhoz is vágj ki egy 2x akkora papírcsíkot.

Most alaposan ragasztózd be a dobozd kívül és illeszd rá papírt. Ezután a belső oldalakat is kendd át a ragasztóval, hajtsd be a lelógó papír füleket.

A kivágott kis téglalapot is ragasztózd be, illeszd rá a papírt, ez lesz a baldachin. Ha megszáradt, hajlítsd híd alakúra és a fotón látható módon illeszd be a dobozba. Maradék darabka anyagból föggönyt is rakhatsz rá, legjobb tűzőgéppel rőgzíteni.

Kész van, jöhetnek a babák!

 

 

 

ÖKO KREATÍV kézműves foglakozás bemutató - INGYEN

Szeretettel várok minden kicsit és nagyot egy kis

öko kreatívkodásra november 6-án, szombat délután 16 órától Budapesten,

a Vigyázó Sándor Művelődési Házban (volt Dózsa).

http://dozsamuvelodesihaz.hu/prg.php?prgtip=2

Kreatív anyagokkal fogunk barkácsolni, az alap pedig csupa olyan dolog,

amiről eddig azt gondoltad, hogy szemét és már semmire sem jó.

 


Ugyanitt lesz a családoknak szóló, szintén ingyenes

Guzsalyas batyus bál

 

Guzsalyas batyus bál szombaton 16-19 óráig

16 órakor:
Nyakigláb, Csupaháj, Málészáj, avagy, hol terem az igazság
- a Ládafia Bábszínház előadása-

17 órától:
Táncház Prekler Katával és a Csobán zenekarral
Autentikus moldvai és gyimesi zenére kör -, lánc és páros táncok. Fonóbeli énekes népi játékok, mondókák, szokásdalok tanulása. Ismerkedés a gyimesi zenében használt ütőgardonnal.

A program egész ideje alatt fonás, szövés, gyöngyfűzés a Rákosmenti Népművészeti Klub vezetésével.

Mindenkit biztatunk arra, hogy hozzon otthonról egy kis elemózsiát, hogy batyus bálunk még jobb hangulatban telhessen el!

A belépés díjtalan!

www.dozsamuvelodesihaz.hu

Vigyázó Sándor Művelődési Ház

1173 Budapest, Pesti út 113.

Telefon: 256-4626, fax: 256-7403

    Megközelíthető:
  • az Örs vezér teréről a 97E, 169E, 161,
  • Kőbánya alsó vasútállomástól a 162A,
  • Kőbánya-Kispestről a 202E jelzésű busszal
    A megálló neve: Bakancsos utca

HA Halloween, akkor tökfej, méghozzá CD-ből...

Első Halloweenhez kötődő emlékem -kicsit még a retro feelingnél maradva- az E.T. című film.

Nekem akkoriban elég furcsának tűnt, ahogy az idilli amerikai kertvárosban a tökéletes amerikai anyuka elhomályosult tekintettel int búcsút a szörnyűséges jelmezekbe bújt gyerekeknek, akik indulnak ijesztgeni a szomszédokat. Azóta legalább tudjuk, hogy a szellem-lepedő jelmez nemcsak kreatívan egyszerű, de akár még egy földönkívüli is elfér alatta:-)

Ebben az ünnepben én sokkal jobban szeretem a körítést, a gyönyörű öszi színkavalkádot, az avar zizegését, a sütőtök meleg narancsszínét.

A halloweeni dekorációhoz pedig álljon itt egy olcsó, "egyszerű de nagyszerű" TÖKFEJ leírás.

Ha van otthon pár elrontott, kidobásra szánt CD lemez (ha Te is olyan informatikai zseni vagy, mint én, akkor bizonyosan), no meg egy-két lelkes gyerkőc, akár egy egész tökfej sereg kerekedhet...

Temperával kicsit hosszabb a száradási idő, az akrilfesték könnyen kezelhető, azonnal szárad, viszont a ruhából nemigen lehet kimosni.

 

A részletes LEÍRÁST letöltheted innen:

https://docs.google.com/leaf?id=0Bxxa4tUORc0wNGM1YjZjNTEtMzlmNS00MmIwLWEyZWQtMTQ4ZDAxYWE4MmZh&sort=name&layout=list&num=50

 


 

A nagyméretű, nyomtatható SABLONT letöltheted innen:

https://docs.google.com/leaf?id=0Bxxa4tUORc0wNmQyZjc3MWYtYzNhZS00YTUyLWJjMjYtZDY4ZjFiZTE4ZDE4&hl=hu

 

Gyufásdoboz űrhajó - Kreatív újrahasznosítás anno...

Hát igen, már a 70-es években is létezett, csak akkor még nem tudtuk, hogyan is nevezzük. Tisztelet a kivételnek, azon anyukák -nehéz kimondani, de egyre népesebb- csapatának, akik akkor még meg sem születtek;-)

Szóval régen is léteztek filléres ötletek, és akkor még nagy nagy becsülete, értéke volt a szépen megrajzolt mese illusztrációknak, grafikáknak.

A "vizuális kultúra" iránt mindig is lelkesedő gyerekként, és még mindig gyereklelkű anyukaként meggyőződésem, hogy  egy egy meséhez, verssorhoz hasonlóan a szép rajz, illusztráció lenyomata is egy életre megmarad a gyerekekben.

Ha mi felnőttek hagyjuk Őt néha SEMMIT csinálni, cél nélkül játszani, firkálni, barkácsolni... akkor megszületik a CSODA.

Mert az ő képzelőerejük még határtalan.

Katicagyerek, avagy Kinder Katica

Nálunk a Kinder tojás az egyes számú kedvenc. A merev falú, kikanalazható prototípus különösen.

Mostanában minden csomagolást elrakok, hátha jó lesz valamire. Mint egy mókus, készülök a borongós, hideg, esős időszakra. Ilyenkor nehéz lekötni a - téli álmot persze nem alvó - porontyokat. De egy kis kézműves szöszmötölésre, föleg ha gyors és látványos az eredmény, azért kaphatóak.

A Kinder tojás héja azonnal megihletett. Nagyoknak, kicsiknek gyerekjáték.

Csak egy ecset, piros tempera és fekete lakk-, vagy alkoholos filc kell hozzá. Én még tettem rá pár fehér csúcsfényt és dekupázs lakkal is lekentem.

Pöttyökre fel!

KI VAGYOK?

ZúzMARA vagyok, a zöld kreatív tündér...
azaz Ság Annamária
Képzőművész, két örökmozgó,
egy iskolás kislány és egy óvódás kisfiú édesanyja.

Mióta ők VANNAK, anyukaként másként látom a világot.

Miattuk érdekel a környezetvédelem, úgy gondolom, az ő világukat mi teremtjük.
Művész is vagyok,ezért fontos számomra –a mindenütt fellelhető- szépség.
Ebből a két szenvedélyből született az ÖKO KREATÍVSÁG.

Gyakran jutnak eszembe újabb és újabb kreatív tárgyak, alapanyaguk mindaz, amit korábban kidobtunk - ezeket szeretném veletek megosztani.

Örülök minden hozzászólásnak, ötletnek.

okokreativ@gmail.com

Az oldalon található összes tartalom utánközlése csak Ság Annamária engedélyével lehetséges, a forrás megjelölésével.

Feedek
Megosztás
Témák